Wat kunt u zelf doen?

Vachtverzorging

Wilt u dat uw hond tijdens een trimbeurt op zijn gemak is, dan kunt u het beste de hond zo vroeg mogelijk is zijn/haar leven aan een trimbeurt laten wennen.

Heeft u een pup die later getrimd zal moeten worden, wen hem dan zo vroeg mogelijk aan een kam en borstel maar ook aan de föhn en wasbeurt. Laat de pup ook wennen aan aanrakingen en vastpakken van poten, voetjes, staart, oren en kin. Hieraan wordt hij veelvuldig vastgepakt tijdens de trimbeurt en het is fijn als hij hier al aan gewend is. Doe dit op een rustige ontspannen manier en beloon de hond na afloop met een koekje of brokje. Hij zal dan in de trimsalon beter handelbaar zijn en niet uitgeput van de spanning thuiskomen.

Kammen en borstelen

Doe dit minimaal 2x per week. Gebruik een kam alleen om klitten op te sporen, en de borstel om de klitten uit te borstelen. Bij een dikke vacht (Golden Retriever, New Foundlander, Chow Chow, Keeshond) zult u het haar stukje voor stukje uit moeten borstelen. De rug van de hond wordt meestal wel goed uitgeborsteld. Het zijn juiste de moeilijke plekken waar de meeste klitten zitten. Denk bijvoorbeeld aan de liezen, kin, billen en binnenkant poten. Borstel of kam niet te hard en te vaak op dezelfde plek. Dit kan irritatie veroorzaken en de rui en haaruitval zelfs stimuleren. Lukt het niet om de klitten uit te borstelen dan kunt u deze voorzichtig doorknippen, loodrecht op de huid en dan uitborstelen. Let op dat u nooit aan de haren trekt en dan knipt. Met trekken trekt u ook de huid mee naar boven en een knip in de huid is zo gemaakt!

Voor het makkelijker uitborstelen van lange delen zoals oren en staart kunt u een beetje Detangle van Cowboy Magic gebruiken. Dit kunt u aanschaffen in mijn salon.

Wassen

Heeft uw hond liggen rollen in iets vies, ruikt hij niet zo lekker of is zijn vacht vettig en dof? Een wasbeurt doet wonderen!
Gebruik alleen een hondenshampoo. Uw hond mag hiermee zo vaak gewassen worden als u wilt. Bij langharige pluizige vachten kunt u ook een conditioner gebruiken. Het haar wordt dan weer lekker zacht. Probeer voor de wasbeurt alle klitten uit te kammen. Het haar en de huid worden namelijk niet goed schoon onder een grote klit en de klitten zullen door het wassen strakker worden. Droog de hond met een lauw warme föhn. Probeer bij lang haar met de haargroei mee te föhnen. Vanaf de rug naar beneden en achteren. Zo voorkomt u dat u de klitten erin blaast. Is föhnen erg stressvol voor uw hond? Laat hem dan aan de lucht drogen en borstel de vacht zodra het droog is.

Gebit

Iedere hond is vatbaar voor gebitsproblemen. Klein hondjes met kleine tandjes zelfs sneller dan grote honden. Controleer daarom het gebit van uw hond op tandsteen. Dit zijn de bruine randen langs het tandvlees, meestal op de achterste kiezen. Op den duur kunnen deze kiezen los laten en uitvallen. En ook een hond kan kiespijn hebben! Hij zal dan minder gaan eten en zich lusteloos gedragen. Een bezoek aan de dierenarts zal dan noodzakelijk zijn. Om dit te voorkomen kunt u het gebit van uw hond regelmatig poetsen. Bij de dierenspeciaalzaak kunt u speciale borsteltjes kopen en zelfs hondentandpasta. Begin hiermee wanneer de hond nog een pup is. Hij zal hier dan later geen problemen mee hebben.

Oren

Kijk ook af en toe eens in de oren van uw hond. Zijn deze mooi licht rose en schoon dan is er geen probleem.
Zijn de oren van binnen rood of met zwarte vlekken, krabt de hond veel aan zij oren, schud hij vaak met zijn kop en komt er een vieze lucht uit dan heeft uw hond waarschijnlijk een ontsteking of oormijt. Oormijt is zeer besmettelijk! Ga dan direct naar de dierenarts.

Ogen

Vooral hondjes met een korte snuit (Shi-tzu, Pekinees) kunnen snel problemen krijgen met de oogjes. De traanbuis van deze hondjes is sneller verstopt en de ogen krijgen niet genoeg vocht. Verwijder opgedroogd traanvocht met een vlooienkammetje en maak het rond het oog schoon met afgekoeld gekookt water en een wattenschijfje. Let bij kortgeknipte snuitjes op dat aangroeiend haar niet in de ogen gaat prikken. Dit kan ontstekingen veroorzaken.

Nagels

Te lange nagels kunnen voor uw hond niet alleen vervelend zijn, maar omdat nagels rond groeien kunnen deze zelfs zover doorgroeien dat ze het vlees onder de voetzool doorboren. Let hier dus op en laat de nagels als ze te lang zijn knippen door uw trimster. U kunt hiervoor een aparte afspraak maken bij mij.

Vlooien

Controleer uw hond regelmatig op vlooien. Krabt en bijt de hond zichzelf vaak dan is dit al vaak een aanwijzing voor vlooien. Een witte vacht is makkelijker te controleren dan een donkere. Gebruik eventueel een vlooienkam. Deze is niet bedoeld om vlooien te bestrijden, enkel om ze op te sporen. 
Behandel de hond en alle andere honden in huis, maar ook katten en knaagdieren met een vlooienmiddel. Dit moet iedere 6 weken herhaald worden voor een succesvolle behandeling. Bestrijd ook de vlooieneitjes en larven in huis met een daarvoor bestemd bestrijdingsmiddel.

Wormen

Geef uw hond 4x per jaar een ontworm middel.

Voeding

De juiste voeding is voor een hond zeer belangrijk. Een hond is van nature een vleeseter. Een voeding met een hoog percentage vlees of zelfs 100% vlees heeft dus de voorkeur. Er bestaan ook brokken met een hoog percentage vlees. Wat u uw hond niet moet geven is rauw varkensvlees. Geef uw hond geen voedsel bestemd voor mensen. Hij kan hier maag en darmklachten, diarree en huidproblemen van krijgen. Wilt u uw hond verwennen koop dan een lekkere kluif of hondenkoekjes voor hem. Zelfs trakteren met de dagelijkse brokjes vinden veel honden fijn. Verander bij voorkeur niet van merk of soort hondenvoer. Een hond heeft in tegenstelling tot de mens geen behoefte aan variatie.